Moni meistä haaveilee elokuva- tai tv-sarjatähteydestä, mutta melko harvasta lopulta tulee leffan tai tv-sarjan tähti. Tästä syystä moni saattaa alkaa miettiä toisenlaisia väyliä päästä esiintymään tv-sarjoissa ja leffoissa. Ehkäpä tällöin stunt-miehen tai -naisen rooli voisi sopia juuri sinulle? Tällöin saatat päästä jopa tähtinäyttelijäksi tähtinäyttelijän paikalle – joskin vain ohikiitäväksi hetkeksi ja anonyyminä, mutta moni on silti sitä mieltä, että juuri stunt-miehet ja -naiset vastaavat usein leffojen ja tv-sarjojen upeimmista kohtauksista. Toki osa huippunäyttelijöistä, kuten Tom Cruise tekevät ainakin osan stunteistaan itse. Jos mietit, olisiko sinusta stunt-mieheksi tai -naiseksi, voit lukea tästä artikkelista työssä vaadittavista ominaisuuksista ja arvioida omia kykyjäsi tämän tiedon pohjalta.

Kylmäpäisyys ja arviointikyky

Stunt-miehen tai -naisen tulee olla kylmäpäinen. Hermoilu ei sovi tähän työhön, vaan pää tulee pitää kylmänä hurjissakin tilanteissa. Liiallinen hermoilu voi johtaa jopa vaaratilanteisiin. Myös arviointikyvyn tulee olla kohdallaan eikä liian vaarallisiin ja huonosti suunniteltuihin stuntteihin tule suostua. Suurissakin leffaproduktioissa on tapahtunut onnettomuuksia, joten turvallisuuteen on tärkeää suhtautua riittävällä vakavuudella.

Lajin hallinta

Stunt-miehen tai -naisen tulee hallita lajinsa erityisen hyvin. Jos esiinnyt esimerkiksi moottoripyörä-tai moottorikelkka-kohtauksessa, tulee sinun hallita ajopelisi tilanteessa kuin tilanteessa. Esimerkiksi moottorikelkka-stuntteihin etsitään mielellään kelkkailijoita, joilla on vuosikausien kokemus kelkan hallinnasta myös haastavissa tilanteissa. Kelkkailukohtausten kuvaaminen ei ole ihan helpoimmasta päästä, joten niissä jos missä tarvitaan ammattimaista otetta.

Itseluottamus

Stunt-miehen tai -naisen tulee uhkua itseluottamusta. Hänen tulee luottaa itseensä ja taitoihinsa tilanteessa kuin tilanteessa. Itseluottamus perustuu yleensä lajin hallintaan, sillä kun laji on hallussa, on itseluottamus helppo saavuttaa.

Halu esiintyä

Stunt-mieheltä tai -naiselta vaaditaan tietysti myös halua esiintyä. Vaikka esiintyminen tapahtuukin usein tietyllä tavalla anonyyminä, suuren tähden varjossa, on moni sitä mieltä, että juuri stunt-näyttelijää vaativat kohtaukset ovat leffan tai tv-sarjan näyttävimpiä ja mielenkiintoisimpia. Stunttien kautta on mahdollista tyydyttää omaa esiintymishalua ja tuoda omia kykyjä esille. Monen mielestä stunt-näyttelijät ansaitsisivat nykyistä enemmän huomiota ja arvostusta. Toisaalta osa stunt-näyttelijöistä nauttii juuri työn tietynlaisesta anonymiteetistä; työn kautta on mahdollista päästä parrasvaloihin ilman julkisuuden mukanaan tuomia negatiivisia puolia.