Moottoriurheilu ajatellaan usein miesten lajiksi, mutta myös naisia nähdään lajien parissa. Näin on myös moottorikelkalla kilpailtaessa.

Vaikka lajia harrastavia ei Suomessa vielä paljon ole, niin laji on hiljalleen kasvattamassa suosiotaan ja myös naisia on lajin pariin tullut. Hyvä esimerkkinä on Hanna Pihlajaviita, joka on napannut enemmänkin mestaruuksia moottorikelkkailussa.

Koko perhe kelkkailee

Lapualainen Hanna Pihlajaviita on kasvanut moottorikelkkojen keskellä. Moottorikelkkailu on ollut koko perheen harrastus ja niin Johanna-äiti, Timo-isä kuin Antti-velikin ovat kelkkailun aktiivisia harrastajia.

Pihlajaviita on ensimmäisen kerran ajanut kelkkaa 10-vuotiaana. Vuosien saatossa syttyi kipinä kilpailemiseen ja paljon maastossa kelkkailleena lajeiksi muodostui enduro ja sprint.

Alkuun kilpailu oli enemmän harrastusta, mutta pikku hiljaa isä siirtyi kelkkojen tekniseen puoleen huoltaen Lynx-kelkat ja Hanna alkoi pitämään itsensä huippuvireessä ja kelkkailu muuttui puoliammattimaiseksi. Ruokavaliosta huolehtiminen ja lihaskuntoharjoittelu olivat tässä avainasemassa.

Hanna on ollut paljon otsikoissa

Ensimmäinen voitto tuli 2014 Rovaniemellä kelkkasprintin SM-osakilpailuissa. Sen jälkeen meriittilista on kasvanut merkittävästi.

Kauden 2016 aloituksesta uutisoi Lapuan Sanomat ja sen Hanna aloitti komealla voitolla Ilomantsissa. Reitti oli vaativa ja sisälsi kolme erikoiskoetta, jotka olivat yhteensä noin 114 km. Siirtymää kokeiden välillä oli jäätä pitkin 20 km ja tässä kisassa oli niin kelkka kuin kuljettaja koetuksella. Kilpailun jälkeen moni mieskin joutui myöntämään, että Hanna vain oli kova luu ja voittonsa osaamisellaan ja kestävyydellään ansainnut.

Kaudella 2017 Hanna haali endurossa ja sprintissä naisten Suomen mestaruudet, endurossa joukkuemestaruuden, countrycrossissa naisten mestaruuden ja endurosta vielä naisten Euroopan mestaruudenkin. Viisi mestaruutta kauden aikana on kova suoritus kenelle tahansa.

Kelkkailun tulevaisuus

Talvien muuttuessa lämpimämmiksi kelkkailijat joutuvat etsimään harjoittelupaikkoja pohjoisempaa, kun etelän olosuhteet eivät ole otolliset harjoittelulle. Hanna kävi harjoittelemassa pääasiassa Syötteellä ja sama kohtalo on monella muullakin etelämpänä lajia harrastavalla edessä. Pohjoisessakin on viime vuosina ollut tavanomaista lämpimämpää ja latujen ja kelkkareittien avaaminen on siirtynyt aina vain myöhemmäksi ja myöhemmäksi. Toivottavasti kelkkailu ei tule kuolemaan lämpenevien talvien takia. Mahdollista toki on, että se siirtyy aina vain pohjoisemmaksi lajiksi harrastaa.